Personnel Information

写真a

Hasegawa Yasushi


The master's program in charge

Division of Sustainable and Environmental Engineering

The doctoral program in charge

Division of Engineering

The department in charge

Department of Applied Sciences

Job title

Professor

E-mail Address

E-mail address

Research field 【 display / non-display

  • Aquatic life science

  • Biochemistry

Keywords for Research Field 【 display / non-display

  • scallop shell

Graduate school・Graduate course, etc. 【 display / non-display

  • Hokkaido university

    1991,Doctoral program,Graduate School, Division of Natural Science,化学第二専攻,Completed

Graduate school・major, etc. 【 display / non-display

  • Hokkaido University

    1981,Faculty of Science,化学第二学科,Graduate

Academic Society 【 display / non-display

  • The Japanese Society of Marine Biotechnology

  • Japanese society of Biochemistry

  • The Japanese society of Fisheries Science

 

ホタテ貝殻等の水産系廃棄物の有機物の有効利用法の開発

Purpose of Research

廃棄された貝殻や水産系廃棄物を有効資源として再利用する

Summary of Research

脂肪重量の減少やコレステロールを減少させる健康食品等への利用を図るため生理活性物質の同定と作用機構をin vitro, in vivoの両面から検討
Research Content

Features / Benefits of Research

1.Point of research 2.Research of novelty
  • 中性脂肪を分解する有機成分が含まれていることがわかり,それを健康食品として利用
  • ホタテガイ貝殻を含む水産系廃棄物から生理活性物質を発見
3.Primacy of Technology 4.Situation of patent-related
  • 廃棄物から見出された新規物質
  • 特許出願済
 

Books 【 display / non-display

  • はじめての生命科学

    菊地慎太郎、長谷川靖他,三共出版,2009.01

  • 水産資源の先進的有効利用-ゼロエミッションをめざして

    長谷川靖、部田茜、劉云春,エヌ・ティー・エス出版,「水産系廃棄物ホタテガイ貝殻に含まれる生物活性,2005

Papers 【 display / non-display

  • Nacre extract prevents scopolamine-induced memory deficits in rodents

    Tatsuya Fuji, Tatsuro Inoue, Yasushi Hasegawa*,Asian Pacific Jourbnal of Tropical Medicine,vol.11,(3),(p.202 ~ 208),2018.03

  • Diet containing scallop mantle epithelial cell layer cause renal and hepatic sub-acute toxicity.

    Yasushi Hasegawa,Daisuke Itagaki, Chihiro Hasegawa,Fisheries Science,2018.01

  • Octopus (Enterocopus dofleini) Liver Extract Displays Triglyceride-Lowering Effect in HepG2 Cells

    Yasushi Hasegawa*, Tomohiko Hori,Agriculture, Forestry and Fisheries,vol.6,(6),(p.214 ~ 218),2017.11

  • Lignosulfonic acid promotes hypertrophy in 3T3-L1 cells without increasing lipid content and increases their 2-deoxyglucose uptake

    Yasushi Hasegawa, Erina Nakagawa, Yukiya Kadota, Satoshi Kawaminami,Asian-Australasian Journal of Animal Sciences,vol.30,(p.111 ~ 118),2017.01

  • Effects of scallop shell extract on scopolamine-induced memory impairment and MK801-induced locomotor activity

    Yasushi Hasegawa, Tatsuro Inoue, Miho Fujita, Satoshi Kawaminami,Asian Pacific Jourbnal of Tropical Medicine,vol.9,(p.662 ~ 667),2016.12

display all >>

International conference proceedings 【 display / non-display

  • Biological activities of components from scallop shells

    Y. C.Liu, K. Uchiyama, N.Natsui and Y. Hasegawa,Developments in Food Science,vol.42,(p.233 ~ 241),2004,Kyoto

  • cDNA clonings of shell matrix proteins from scallop shells

    Y. Hasegawa and K. Uchiyama,Asian Pacific Marine Biotechnology,vol.6,(p.S497-S501 ~ ),2004,Chiba, Japan

  • Inhibition of protease activity by the components of scallop shell.

    Y.C. Liu, K. Uchiyama, N. Natsui, and Y. Hasegawa,International Commemorative symposium,vol.68 suppl 1,(p.500 ~ 501),2002,Yokohama

Editorial and Commentary 【 display / non-display

  • アルツハイマー型老人性痴呆症に関する最新の知見

    北口暢哉、長谷川靖,日本薬学会誌,vol.29,(p.860 ~ 866),1993

Research reports 【 display / non-display

  • Lignosulfonic acid suppresses postprandial hyperglycemia

    門田有起哉、中川絵里奈、川南諭、長谷川靖,室蘭工大紀要,(66),2017.03

  • Lipolysis promoting factor from scallop shell

    長谷川靖,基盤研究C 報告書,2011

  • Lipolysis promoting factor from scallop shell

    長谷川靖,科学研究費 基盤研究C 報告書,2008

  • ホタテガイ貝殻に含まれる脂肪分解促進因子の健康食品としての開発

    長谷川 靖,ノーステック財団研究報告書,2006

  • ホタテガイ貝殻に含まれる生理活性物質の同定と有効利用

    長谷川 靖,科研費 基盤研究 C報告書,2005

display all >>

Presentaion at conference, meeting, etc. 【 display / non-display

  • アコヤガイ真珠抽出成分のPC12神経細胞に及ぼす効果

    松山友則、長谷川靖,日本水産学会北海道支部大会,2017.12.09

  • ホタテ貝外套膜組織中に存在する毒物質の探索

    中川絵里奈、長谷川靖,日本水産学会北海道支部大会,2017.12.09

  • 食品添加物炭酸カルシウムの摂取は記憶障害を引き起こす

    井上達郎、富士達哉、長谷川靖,日本食品衛生学会,日本食品衛生学会,2017.11.09

  • アコヤガイ真珠抽出成分によるスコポラミン誘発記憶障害の改善

    富士達哉、井上達郎、長谷川靖,マリンバイオテクノロジー学会,マリンバイオテクノロジー学会,2017.06.03

  • ホタテガイ外套膜の摂取はインスリン抵抗性を引き起こす

    長谷川靖、高橋琴、今野喜和子、板垣大介,日本水産学会,日本水産学会予稿集,2017.03.26

display all >>

Patent and utility model acquisition 【 display / non-display

  • ホタテガイ貝殻又はその抽出物からなる脂肪分解促進剤

    日本,特願2005-025419,特開2006-213606

 

Class subject in charge 【 display / non-display

  • 生化学A

    2018,Department

  • 生物システム科学

    2018,Department

  • 基礎化学

    2018,Department

  • 基礎化学

    2018,Department

  • 生化学A

    2018,Department

display all >>